حمل و نقل

حمل و نقل بین المللی کالا عبارت است از جابه جایی و حمل کالا از نقطه ای در داخل یک کشور به نقطه ای در داخل کشور دیگر با رعایت قوانین و مقررات حاکم برآن. لذا امور مرتبط با بخش حمل و نقل که به آن لجستیک گفته میشود یکی از فرایند‌های مهم توسعه کشورها محسوب میگردد که با توجه به مشکلات موجود در زمینه حمل و نقل، این سامانه خدمات ارزنده‌ای را در کنار تسهیل و ایمن سازی امر معاملات از طریق همکاری با شرکت های بزرگ و نام آور حمل و نقل ارائه میکند.

ترانزیت

ترانزیت یعنی انتقال کالایی گمرک نشده تحت نظارت گمرک از یک گمرک به گمرکی دیگر. ترانزیت، انتخابی مقرون به صرفه است برای کشورهایی که در تولید بعضی کالاها ناتوان یا کم توان هستند. به معنای ساده‌تر ترانزیت به ارسال کالا و یا اقلام دیگر اشاره دارد که از طرف فروشنده ارسال شده‌اند، اما هنوز به خریدار نرسیده و در مسیر هستند. در کل حمل و نقل یا ترانزیت معمولا به دو شیوه داخلی یا خارجی صورت می‌گیرد.

ترانزیت داخی:

در ترانزیت داخلی کالای گمرک نشده از گمرک مجاز داخل کشور به گمرک دیگری در داخل کشور حمل و تحویل داده می‌شود. گمرک ایران در شرایط ضروری که کالاهای موجود در گمرکات مرزی را به گمرکات داخلی به ترتیب ترانزیت اداری حمل می‌کنند در هنگام ترخیص کالا هزینه‌های مربوط از جمله هزینه‌های مرتبط با حمل و نقل را از صاحبان کالا دریافت کند.

ترانزیت خارجی:

در ترانزیت خارجی (Through Transit) یا همان ترانزیت بین المللی کالای خارجی به منظور عبور از مسیر ایران از یک گمرک مرزی کشور وارد و از گمرک مرزی دیگر خارج شود. کالایی که تحت عنوان ترانزیت از کشور عبور می‌کند، تحت فرایند واردات (ترانزیت خارجی) عبور و از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی و عوارض معاف است. از طرفی هم ترانزیت خارجی مشمول پرداخت هزینه‌های گمرکی است و تابع مقررات این مبحث خواهد بود مگر اینکه در قراردادهای ترانزیتی دولت با کشورهای دیگر و یا قراردادهای صورت کالای ترانزیتی تابع همان مقرراتی خواهد بود که در قراردادهای مربوطه تعیین شده است.

مراحل ترانزیت خارجی

کالاهای ترانزیت خارجی یا بین المللی، پس از انجام تشریفات گمرکی در گمرک ورودی به طور مستقیم به گمرک خروجی حمل می‌شود. در گمرک ورودی ( مجاز به عملیات ترانزیت )، صاحب کالا و یا شرکت حمل کننده به نمایندگی از سوی صاحب کالا اظهارنامه ترانزیت را در دو نسخه تنظیم می‌کند. پس از آن محموله وارده به همراه وسیله حمل مربوطه در صورتی که وسیله حمل دارای جواز بین‌المللی معتبر باشد به عنوان ترانزیت خارجی به حمل و نقل بین‌المللی و ترانزیت خارجی گمرک اظهار کرده و اسنادی که جهت کنترل‌های گمرکی لازم است به ضمیمه اظهارنامه ارائه می‌کند.

نکات مهم در ترانزیت خارجی

1- ارائه مجوز به هنگام اظهار، جهت عبور خارجی ضروری است.

2- گاهی مانیفست (Manifest) محمولات عبوری خارجی که با لنج یا دوبه وارد می‌شوند، به جای بارنامه پذیرفته می‌شود.

3- کامیون‌های حامل کالا، دارنده کارنه سی. ام. آر (CMR) و تی. آی. آر (TIR) (یعنی حمل و نقل بین‌المللی کالا از طریق جاده) بدون نیاز به تنظیم اظهارنامه و سپردن وجه‌الضمان عبور داده می‌شود.

4- در مورد کالاهایی که با وسیله انتخابی گمرک یا به وسیله پست دولتی یا شرکت‌های حمل و نقل دولتی تا مرز خروجی حمل می‌شوند، گمرک می‌تواند به جای تمام یا قسمتی از وجه‌الضمان، ضمانت نامه کتبی معتبر قبول کند.

5- پس از آن محموله وارده به همراه وسیله حمل مربوطه در صورتی که وسیله حمل دارای جواز بین‌المللی معتبر باشد به عنوان ترانزیت خارجی به حمل و نقل بین‌المللی و ترانزیت خارجی گمرک اظهار کرده و اسنادی که جهت کنترل‌های گمرکی لازم است به ضمیمه اظهارنامه ارائه می‌کند.

حمل و نقل زمینی

یکی از قدیمی ترین راههای جابجایی کالا حمل و نقل زمینی است که امروزه هم به دلیل قیمت و سرعت مناسب برای انتقال برخی کالاها رایج و پرکاربرد است. حمل و نقل زمینی شامل دو شیوه ریلی و جاده‌ای است که با استفاده از ناوگان زمینی یا ریلی انجام می‌شود. با توجه به موقعیت جغرافیایی ایران و وجود جاده ابریشم در قدیم ایران کوتاهترین مسیر را برای ارتباط جهان شرق به غرب دارد وانواع حمل و نقل در ایران رایج می‌باشد. با همچنین کشور ایران دارای ۳۰۰۰ کیلومتر خطوط دریایی است. دسترسی به آبهای آزاد از طریق اقیانوس هند، قرارگیری در مسیر کولیدورهای غرب، شرق و شمال و دسترسی به دریای خزر در شمال و دریای عمان و خلیج فارس در جنوب کشور از مزیت‌های مهم جغرافیایی کشور به حساب می‌آید.

حمل کالای صادراتی

صادرات به طور کلی به معنای ارسال کالا یا خدمات و یا فروش آنها به کشورهای بیرون از مرز می‌باشد. صادرات مستقیم و غیر مستقیم و انجام کلیه امور حمل و نقل کالاهای صادراتی از ایران به کشورهای دیگر با اطمینان خاطر و رضایت مشتریان توسط گروه مجرب بین الملل عادل انجام می‌شود.

حمل کالای ترانزیتی

انتقال کالایی که تحت نظارت ، تشریفات گمرکی آن انجام نشده از گمرکی به گمرک دیگر را ترانزیت میگویند. انجام ترانزیت مستقیم و غیر مستقیم با بهترین و سریعترین امکانات ممکن را از گروه تجارت بین الملل عادل بخواهید.

حمل کالای ترانشیپی

کالایی که وارد گمرک می‌شود با توجه به شرایطش، برای ممانعت از قاچاق بودن آن، باید تحت ضوابط خاصی ارسال، حمل و تحویل گمرک شود. به همین دلیل محموله را به صورت ترانشیپ به گمرک جدید منتقل می‌کنند. به عبارتی ترانشیپ نوعی حمل و نقل است که در آن کالا تحت نظر گمرک از یک وسیله حمل و نقل ورودی به یک وسیله حمل و نقل خروجی منتقل می‌شود.

حمل و نقل ریلی

روش حمل و انتقال ریلی به روشی گفته می‌شود که در آن انتقال بار از طریق راه‌آهن و تحت شرایط خاصی انجام می‌شود. برای جابجایی کالاها از واگن‌های باری مخصوصی استفاده می‌شود که هر کدام وظیفه منحصربفردی دارند. واگن‌های باری از نظر شکل ظاهری دارای انواع مختلفی هستند؛ از جمله: واگن‌های مسطح، مسقف، واگن‌های لبه کوتاه و بلند، واگن‌های مخزن و واگن‌های یخچالی

واگن‌های مسقف

این واگن‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که پس از قرارگیری کالاها، درب آن بسته و پلمپ شود. اینکار باعث می‌شود تا کالاها از هرگونه آسیبی به دور باشند. برخی از کالاهایی که در برابر نور خورشید، اکسیژن و رطوبت مقاوم نیستند از طریق این واگن‌ها جابجا می‌شوند. معمولا، این واگن‌ها به دو صورت دو محوره و چهار محوره ساخته می‌شوند.

واگن‌های مخزن

یکی دیگر از واگن‌هایی که در صنعت حمل و نقل ریلی مورد استفاده قرار می‌گیرد، واگن‌های مخزن هستند. این واگن‌ها نیز مانند سایر واگن‌های دیگر در دو نوع دو محوره و چهار محوره ساخته می‌شوند. از این واگن‌ها در حمل سوخت و انواع مایعات استفاده می‌شود. بسیاری از تاجران برای حمل چنین کالاهایی با مشکلات متعددی روبرو می‌شوند که وجود واگن‌های مخزنی نگرانی آن‌ها را از بابت حمل کالاهای مایع برطرف کرده است. این کالاها در کمترین زمان ممکن به مقصد خواهند رسید.

واگن‌های مسطح

از واگن‌های مسطح در انواع حمل و نقل ریلی استفاده می‌شود. از این واگن‌ها برای حمل ماشین‌آلات و کالاهای سنگین که دارای طول زیادی هستند، استفاده می‌شود. کالاهایی نظیر میلگرد، قطعات آهنی و تیرآهن که با واگن‌های مسطح دو محوره، چهار محوره و یا شش محوره حمل می‌شوند.

حمل و نقل دریایی

حمل و نقل دریایی یا ترابری دریایی یک نوع تجارت است که با کشتی‌های باری بزرگ و تجهیزات با ویژگی‌های خاصی، انجام می‌شود که سهم عظیمی از تجارت در کشور را دارد. ترابری دریایی عمدتا برای کالاهایی با حجم زیاد و زمان زیاد مورد استفاده قرار می‌گیرد. بنابراین در این شیوه حمل و نقل محموله باید به گونه ای باشد که زمان بر روی کیفیت آن تاثیری نداشته باشد. در حمل دریایی، با توجه به عواملی مانند نوع کالا، طول مسیر و غیره از وسایل دریایی گوناگونی مانند لنج، نفتکش و غیره برای ارسال بار استفاده می‌شود. ارائه خدمات کارآمد و مفید در این نوع حمل و نقل نقش موثری در تجارت موفق بین المللی خواهد داشت گروه تجارت بین الملل عادل با امکانات بزرگ در حمل دریایی توانسته است با تامین کشتی، فورواردر و… پیشینه خوبی را بدست بیاورد و خدماتب ارزنده ای به مشتریان خود ارائه دهد:

حمل کالای ترانشیپی

در روش ترانشیپ کالاها از یک وسیله‌ی حمل و نقل ورودی به یک وسیله‌ی حمل و نقل خروجی تحت نظارت گمرک منتقل می‌شوند. این روش برای کاهش هزینه‌ی انتقال بار و یا دور زدن تحریم‌هایی که بر علیه کشور مقصد وجود دارد بسیار مناسب است. به عبارتی اگر امکان ترخیص کالا در یک کشور نباشد بهترین راه برای حل این مشکل انتقال محموله از گمرک فعلی به یک گمرک دیگر است که در آن امکان ترخیص کالاها آن باشد.

چارترینگ

این روش برای حمل کالاهایی که حجیم و یا بدون بسته بندی هستند مورد استفاده قرار می‌گیرد و باید کشتی‌هایی به‌صورت دربست، اجاره و یا رزرو ‌شوند. در روش چارترینگ انتقال بار تحت قرارداد چارتر انجام می‌شود. ناگفته نماند که این قرارداد در اعتبار سندی مورد قبول بانکها نمی‌باشد.

کراس استافینگ

در روش کراس استافینگ کانتینر حاوی بار از یک کشتی به کشتی دیگر منتقل می‌شود. درواقع این روش مانند حمل و نقل به روش ترانشیپ می‌باشد.

حمل و نقل هوایی

انتقال کالا با روش هوایی که سه فاکتور مهم حجم کالا، زمان تحویل و قیمت، در نوع حمل و نقل هوایی تاثیر دارد را حمل و نقل هوایی می‌گویند. هیچ کدام از این سه فاکتور، نسبت به یکدیگر برتری ندارند اما بسته به نیاز صاحبان کالا کاربرد دارد و امکان سهولت در جایه جایی کالا و افراد را فراهم میکند. از مهمترین مزایای این شیوه سرعت و امنیت بالای آن می‌باشد.

چارتری

در روش چارتری امکان عقد قرارداد با مدت زمان معین و به صورت چارتری وجود دارد که در این شیوه میتوان یک هواپیما را به مدت مشخص و برای محموله موردنظر در اختیار داشت.

جنرال کارگو

در روش کارگو حمل کالا به صورت دسته جمعی بوده یعنی بدون بسته بندی. صاحبان کالا می‌توانند با عقد قرارداد در گروه تجارت بین الملل عادل بارهای خود را با اطمینان خاطر به مقصد مورد نظر ارسال کنند. این روش مطابق با استانداردهای ایمنی و توسط هواپیماهای مخصوص باربری انجام میشود.